Amerika Only

Wildlife in Canada: 5 bijzondere diersoorten die je zomaar kunt tegenkomen

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

De ongerepte natuur van Canada is thuis voor verschillende beesten die je in Nederland vaak uitsluitend in gevangenschap tegenkomt. Beren, kariboes en bizons, bijvoorbeeld. Check hieronder welke wilde dieren in Canada er nog meer zijn!

Wilde dieren in Canada

1. Beren

Canada is een behoorlijk berenland. Je kunt tijdens je reis verschillende soorten tegenkomen, waarvan de zwarte beer, de grizzlybeer en de ijsbeer de meest voorkomende varianten zijn.

Zwarte beren komen het vaakst voor – ook op onder toeristen populaire bestemmingen, zoals het Banff National Park en het Jasper National Park. Grizzlyberen, die ook wel bruine beren worden genoemd, zijn te vinden op de meer afgelegen plekken van British Columbia.

IJsberen zijn een geval apart. Deze grootste landcarnivoor van Noord-Amerika, die zo’n 400 tot 600 kilo kan wegen, komt weliswaar veel voor, maar het is niet zo dat ze zomaar ieder willekeurig dorp binnenstappen. Wie per se ijsberen wilt zien, kan dat het beste doen aan de hand van een tour. Deze vertrekken bijvoorbeeld vanuit afgelegen plekken als Churchill.

🇨🇦 Lees ook In dit kleine dorpje in Canada is het noorderlicht 300 nachten per jaar (!) te zien

Wilde dieren in Canada

2. Elanden – wilde dieren in Canada

Elanden, vrij vertaald naar mooses, zijn van die typische beesten die in het echt véél groter zijn dan je vooraf zou denken. Sowieso is de eland een tamelijk onbegrepen diersoort. Ze lijken log, maar kunnen zomaar 50 kilometer per uur rennen. Ze lijken ook vriendelijk, maar vergis je niet: een geïrriteerde eland kan aardig agressief worden.

Dat gezegd te hebben: je vindt de dieren in vrijwel ieder Canadees bos. Ze dragen tenslotte niet voor niets de bijnaam Kings of the Forest.

Wilde dieren in Canada

3. Kariboes

Een kariboe is precies hetzelfde als een rendier: ze worden in Noord-Amerika simpelweg anders genoemd dan in bijvoorbeeld het noorden van Europa, waar ze ook voorkomen. Unieker is het feit dat kariboes de enige hertensoort zijn waarbij zowel de mannetjes als vrouwtjes een gewei hebben. Best bijzonder, toch?

Wie ze wilt zien, kan dat doen in natuurgebieden als het Gaspésie National Park in Quebec of rondom de plaats Fermont – ook in Quebec.

Wilde dieren in Canada

4. Bizons – wilde dieren in Canada

Bizons worden veelal geassocieerd met de Verenigde Staten, maar wist je dat Canada ook behóórlijke kuddes huisvest? Dat was bijna niet het geval geweest, want in de negentiende eeuw waren de dieren door massale jachten nog nagenoeg uitgestorven.

De meeste bizons leven in het Wood Buffalo National Park, het grootste nationale park van Canada. Het land heeft de bizon echter ook opnieuw geïntroduceerd in het Banff National Park.

🇨🇦 Lees ook Deze 5 bestemmingen mag je NIET missen in Banff National Park

5. Dikhoornschapen

Dikhoornschapen – in Canada simpelweg bighorn sheep genoemd – zijn fors groter dan de schapen zoals we die hier in Nederland kennen. Vooral de mannetjes vallen op door de gigantische hoorns die ze op hun kop dragen.

Beland je, op een populaire, maar rustige route als Alberta’s Icefields Parkway, zomáár in een file? Dan is de kans groot dat dit veroorzaakt door een kudde dikhoornschapen die zomaar de weg verspert.

De beesten komen ook voor in de provincie British Columbia.

🇨🇦 Lees ook Roadtrips door Canada: de Icefields Parkway