Amerika Only

5 unieke diersoorten die je in Jasper en omgeving kunt spotten

Wildlife Jasper National Park
Foto: Simone Heinrich via Tourism Jasper
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Jasper National Park is thuis voor beren, berggeiten en nog veel meer bijzondere beesten. Kom in de lente of herfst voor de grootste kans om wildlife in Jasper National Park te zien, maar onthoud: het is illegaal en bovenal gevaarlijk om dichtbij te komen.

Wildlife Jasper National Park
Foto: Coulter Shmitz via Tourism Jasper

1. Beren

Canada huisvest verschillende soorten beren, maar de variant die in en om Jasper National Park vaak de kop opsteekt, is de grizzlybeer – ook wel bruine beer genoemd.

En ja: ze zijn gevaarlijk. Ondanks het feit dat ze 200.000 bessen per dag (!) eten, kunnen de 250 kilo wegende roofdieren best trek in jou hebben…

Goed – dat is overdreven. Grizzlyberen eten doorgaans geen mensen, maar ze zijn ook absoluut niet ongevaarlijk. We raden je dan ook aan om beren te zien aan de hand van een (begeleide) tour. Check hier welke varianten beschikbaar zijn.

Wildlife Jasper National Park
Foto: Coulter Shmitz

2. Elanden – wildlife in Jasper National Park

Elanden zijn van die typische beesten die in het echt véél groter zijn dan je vooraf had gedacht. Ze komen in veel delen van Canada voor en Jasper National Park is geen uitzondering, al moeten we wel zeggen dat de populatie hier relatief klein is. Het natuurgebied telt er zo’n 150.

Als je ze toch wilt spotten, kun je het beste naar een van de meren nabij Jasper gaan. Maligne Lake, Medicine Lake en Annette Lake, bijvoorbeeld.

Wildlife Jasper National Park
Foto: Coulter Shmitz via Tourism Jasper

3. Berggeiten

Berggeiten zijn van die beesten die rechtop kunnen staat op een rots die schijnbaar óók rechtop staat. Hoe ze dat precies doen, weten we niet. Feit blijft wel dat ze in Jasper National Park leven. Ze zijn ook makkelijk te zien, want wit.

Let daarom goed op als je over de Icefields Parkway rijdt. De dieren komen veel voor ten noorden van de Columbia Icefield Skywalk.

Leuk weetje: dit zijn officieel helemaal geen geiten. Ze horen bij de familie Antilope.

🇨🇦 Lees ook Roadtrips door Canada: de Icefields Parkway

4. Stekelvarkens – wildlife in Jasper National Park

Stekelvarkens associeer je wellicht wat minder met Canada dan de hierboven genoemde diersoorten, maar ze komen wel degelijk veel voor – en zeker in en om Jasper National Park.

Hoe je ze ziet? Nou – door omhoog te kijken.

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, zitten de beesten nogal vaak in bomen. We weten ook niet waarom.

Foto: Coulter Shmitz via Tourism Jasper

5. Dikhoornschapen

Dikhoornschapen a.k.a. bighorn sheeps komen overal in Canada voor, waaronder in en om Jasper National Park.

De mooiste plek om ze te zien? Dat zijn de Miette Hot Springs. Hier kun je ze namelijk spotten terwijl jij zelf geniet van een welverdiende dobbersessie in een natuurlijk stoombad. Klinkt aantrekkelijk niet?