Amerika Only

Waarom is Yukon geen provincie, maar een territorium?

Yukon Canada
Foto: Peter Mather via Tourism Yukon
Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Het is je waarschijnlijk al eens opgevallen dat Yukon in Canada, maar ook Nunavut en de Northwest Territories een status als territorium hebben. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld British Columbia, Ontario en Quebec – alledrie provincies. We vertellen je hieronder waarom dit zo is.

In het uiterste noordwesten van Canada vind je misschien wel de uniekste streek van het land: het territorium Yukon.

Het is een van de meest verlaten regio’s ter wereld. Zo’n tachtig procent van het landoppervlak bestaat uit pure wildernis waar meer beren en kariboes dan mensen leven. Veel daarvan is bos, hoewel Yukon ook behoorlijk wat bergen huisvest, zoals de bijna zes kilometer hoge Mount Logan.De zomers zijn er kort en in de winter zijn temperaturen van -30 graden Celsius er heel gewoon. Om het een en ander te illustreren: in Dawson City vriest het jaarlijks gemiddeld negentig dagen niet. We bedoelen maar.

πŸ‡¨πŸ‡¦ Lees ook Dit is Mount Logan: de hoogste berg van Canada

Yukon Canada
Foto: Robert Postma via Tourism Yukon

Welke provincies en territoria zijn er?

Canada telt tien provincies en drie territoria.

De provincies zijn:

πŸ‘‰ Alberta

πŸ‘‰ British Columbia

πŸ‘‰ Manitoba

πŸ‘‰ New Brunswick

πŸ‘‰ Newfoundland en Labrador

πŸ‘‰ Nova Scotia

πŸ‘‰ Ontario

πŸ‘‰ Prince Edward Island

πŸ‘‰ Quebec

πŸ‘‰ Saskatchewan

De territoria zijn:

πŸ‘‰ Northwest Territory

πŸ‘‰ Nunavut

πŸ‘‰ Yukon

Yukon Canada
Foto: Hans-Gerhard Pfaff via Tourism Yukon

Wat is het verschil tussen een provincie en een territorium?

Het grote verschil tussen de twee is dat een provincie zelf constitutionele bevoegdheden mag uitoefenen. De territoria daarentegen vallen onder het gezag van het Canadese parlement.

Dit betekent min of meer dat de federale overheid het voor het zeggen heeft in de territoria. De provincies hebben eigen overheden en daarmee meer inspraak.

Yukon Canada
Foto: Robert Postma via Tourism Yukon

Waarom is Yukon in Canada geen provincie?

Een belangrijke reden achter het feit dat Yukon geen provincie is, is simpelweg het gegeven dat Yukon dit ook nooit is geweest.

Het territorium werd in 1898 zelfstandig toen het via de Yukon Territory Act werd afgescheiden van de Northwest Territories.

En natuurlijk kan Canada dit veranderen. Daar lijkt echter geen noodzaak voor te zijn.

Als Yukon een provincie zou worden, zou het zelf zorg moeten dragen voor de kosten die nu vanuit de hoofdstad Ottawa worden betaald. Lastig, gezien er net meer dan dertigduizend Canadezen wonen.

Bovendien geeft een eventuele toetreding nogal wat – laten we zeggen – administratieve rompslomp. Dit vereist namelijk goedkeuring van minstens zeven van de tien huidige provincies, waaronder in ieder geval Ontario en Quebec.

De kans is niet zo heel groot dat deze voor een eventuele toetreding gaan liggen, maar hierbij komt bijvoorbeeld wel een algehele herverdeling van het aantal senaatszetels kijken,

Kortom: een hoop gedoe voor iets dat eigenlijk nu prima functioneert.

Foto: Justin Kennedy via Tourism Yukon

Gaat Yukon in Canada ooit een staat worden?

Verschillende Canadese politici hebben door de jaren heen de vraag gekregen of Yukon ooit een staat gaat worden. Ter illustratie: voormalig minister Paul Martin gaf in 2004 aan dat dit een kwestie van tijd is, maar daarna hebben we er weinig meer van vernomen. De vraag of Yukon ooit een staat wordt, is dus vrij lastig te beantwoorden.