Amerika Only

Zeker zien in Alberta: de hoodoo’s van Drumheller Valley

Boy Tijbosch

Boy Tijbosch

Hoodoo’s zijn torens van zandsteen die zijn ontstaan na eeuwenlange wind- en watererosie. Deze varianten in Alberta’s Drumheller Valley horen bij de mooiste exemplaren van heel Canada.

Drumheller Valley

Dit is de Drumheller Valley

Bij het horen van de naam Alberta denk je waarschijnlijk als eerste aan Jasper National Park, Banff National Park en alle andere bestemmingen waar bossen, bergen en turquoise meren met elkaar worden gecombineerd. Niet aan vlaktes met bizarre steenformaties, zoals je ze in het zuidwesten van de Verenigde Staten veel ziet.

Toch is dat wel degelijk wat je in deze Canadese provincie kunt tegenkomen. Alberta is namelijk óók thuis voor zogenoemde badlands: landschappen die zo ongerept zijn dat je er niet of nauwelijks kunt bouwen.

De Drumheller Valley is daar misschien wel het perfecte voorbeeld van.

🇨🇦 Lees ook Met déze treinreis zie je de mooiste landschappen van Oost-Canada

Drumheller Valley

Dit zie je in de Drumheller Valley

De vallei is zodoende thuis voor metershoge hoodoo’s. Deze werden in het verleden door diverse Native-stammen gezien als versteende reuzen die ’s nachts tot leven kwamen om stenen te gooien naar bezoekers.

Of dat zo is? Daar twijfelen we aan. Feit is wel dat de hoodoo’s van Drumheller Valley bijzonder indrukwekkend zijn om te zien.

Wind- en watererosie heeft ze hun bijzondere vorm gegeven. En dat heeft letterlijk miljoenen jaren in beslag genomen.

De hoodoo’s zelf bestaan uit zandsteen en zijn relatief fragiel. Klimmen is er dan ook niet toegestaan en het is zeker dat de torens vroeg of laat omver tuimelen. De erosie gaat tenslotte gewóón door…

Drumheller Valley

Zo kom je er

Nu willen we niet zeggen dat je er daarom snel bij moet zijn, maar het is evengoed een aanrader om de hoodoo’s van Drumheller Valley te bekijken. De reden: erg mooi.

Je vindt ze langs de AB-10 in Drumheller, Alberta. Dat ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Calgary.